UAB
 
GUIES TEMÀTIQUES : FLOQUET DE NEU


Floquet de Neu

 


NOM: Floquet de Neu/Snowflake/Nfumu Ngui
ESPÈCIE: Gorilla gorilla
SUBESPÈCIE: Gorilla gorilla gorilla
TIPUS D'ALBINISME: Oculocutani (OCA)
LLOC DE NAIXEMENT: Guinea Equatorial
DATA DE NAIXEMENT: 1963/1964 (aprox.)
DATA ARRIBADA A BARCELONA: 1 /11/66
DATA DE MORT: 24 /11/03
CAUSA DE MORT: càncer de pell
ALÇADA: 163 cm en la maduresa
PES: (al 2003): 100 kg. aprox.

 

 

Vida de Floquet
Trobada en el seu entorn africà
Identificació com a espècie albina. Especificitat i albinisme
Jordi Sabater Pi, el seu tutor
Arribada a Barcelona i ressò internacional
El Zoo de Barcelona
Intents per aconseguir descendència albina.Genealogia

Malaltia i mort

Premsa
Ressó nacional i internacional

Recursos a Internet
Els Goril·les a Internet
Albinisme a Internet
Associacions sobre primats i albinisme
Llistes de discussió i newsgroups sobre primats i albinsime

Bases de dades
Bases de dades sobre primats

Llibres, revistes, tesis i articles
Llibres sobre primats i albinisme a Amazon i a l'Agència de l'ISBN
Llibres sobre primats a les biblioteques catalanes
Llibres "de" i "sobre" Jordi Sabater Pi
Revistes sobre primats

Tesis sobre primats
Articles sobre primats i albinisme


 

Vida de Floquet

Trobada en el seu entorn africà

1 d'Octubre de 1966. Guinea Equatorial. Rodalies d' Nko (petit poble situtat a la riba del riu Nteu).

Un grup d'indígenes fangs, cansats de veure com els goril·les entraven a la seva finca agrícola per menjar-se les collites de fruita, organitzen una batuda contra els animals.Un cop abatuts, entre el silenci sepulcral dels cadàvers dels primats, l'indígena Benito Manié, descobreix un petit goril·la que gemega en braços de la seva mare morta.Manié no havia vist mai un de semblant: era blanc.

Els indígenes decideixen portar-lo al Centre d'Adaptació i Recerca d'Animals d'Ikunde.Allà hi ha un home blanc molt interessat per la natura i els animals: Jordi Sabater Pi.

 

Floquet amb dos anys d'edat a Guinea Equatorial

 

El primer bany de Floquet de Neu

 

Identificació com a espècie albina. Especificitat i albinisme

Tot i que Jordi Sabater Pi coneixia l'existència d'alguns casos d'albinisme parcials en primats no humans: ximpanzés rossos, algun exemplar blanc de l'espècie dels cercopitecs, goril·les amb manca de pigmentació a mans i peus, mai no havia sentit que algú hagués vist un goril·la o ximpanzé totalment blanc.

L'albinisme és una anomalia genètica que comporta una sèrie de limitacions físiques a qui la pateix. En Floquet ha tingut sempre problemes de pell (manca de melanina que ajuda a protegir-la contra el sol), Nistagme (espame que produeix moviments involuntaris del globus ocular), fotofòbia i sordesa.

 

Floquet encara a la Guinea Equatorial, se sent cohibit per la presència humana

Jordi Sabater Pi, el seu tutor

Jordi Sabater Pi (Barcelona, 1922), Catedràtic en Psicobiologia i Etologia, primatòleg i dibuixant, va compaginar durant molts anys, la feina de la plantació amb la recerca etnològica i biològica a l'Àfrica Occidental.Va ser pioner en l'estudi del comportament dels goril·les i ximpanzés, a més de realitzar els primers treballs sobre l'ocell indicador de la mel de lira i les granotes goliath.

Abans, però d'endinsar-se a l'aventura de marxar de Barcelona i buscar feina a Guinea, va passar pel taller barceloní del famós dibuixant d'Ivori.Allà es va formar en la tècnica de l'aquarel·la, que més tard li serviria per retratar el Floquet de neu, confeccionant una veritable col·lecció de dibuixos.

L'any 1958 es va inaugurar el Centre Ikunde (Centre d'Adaptació i Recerca d'Animals), instal·lacions de les que Sabater Pi era encarregat, i, on va veure per primer cop en Floquet de neu.

A partir d'aquest moment, el doctor Sabater Pi, es va dedicar quasi exclusivament a la recuperació del petit goril·la: bona alimentació, curació de ferides, etc.. comptant sempre amb l'inestimable suport de la seva família (Núria Coca i fills).En Floquet va ser adoptat per la família Sabater Pi i va començar a acostumar-se al contacte humà.

El primatòleg va donar a conéixer el seu descobriment a nivell mundial, i va rebutjar una oferta econòmica molt substanciosa proposada pels organitzadors de l'Expo a Montreal (Quebec) que tenien la intenció d'emportar-se en Floquet als Estats Units. Però el desig de Sabater Pi, era enviar-lo a Barcelona. I així ho va fer.

 

El Dr. Pi Sabater: el descobridor de Floquet

 

Arribada a Barcelona i ressó internacional

Un mes després de la captura d'en Floquet, el novembre de 1966, Jordi Sabater Pi es posa en contacte amb la direcció del Zoo de Barcelona per informar de l'arribada del petit goril·la blanc. Aquest esdeveniment va causar molta expectació entre la població barcelonina, malgrat que la direcció del zoològic no era plenament conscient de la trascendència que allò suposaria.

La National Geographic Society va enviar un fotògraf a Barcelona per fer un reportatge que va convertir en Floquet en una celebritat mundial.

En Floquet havia estat batejat a l'Àfrica pels seus propis captors amb el nom de "Nfumu", que en llengua fang vol dir: "blanc". Però aquest nom no va perdurar gaire ja que a la majoria de publicacions (Stern, Life, Paris-Match) apareixia com a "snow-flake". La traducció literal d'aquest terme es va convertir en el nom oficial del goril·la: "Copito de nieve / Floquet de neu".

 

El primer reportatge gràfic de Floquet

 

Al 1967 Floquet va ser rebut en audiència per l' alcalde de Barcelona, Josep Maria Porcioles.

 

El Zoo de Barcelona

Abans d'instal·lar-se definitivament al Zoo, Floquet va viure durant 11 mesos a casa de la família Luera, el Dr. Roman Luera (veterinari del Zoo) i la seva esposa Maria Gràcia coneguda al Zoo com a "mamà goril·la" degut a la seva passió per aquests animals.La família Luera residia a un pis de l'Eixample i es va convertir en la llar de Floquet durant la seva primera etapa a Barcelona, on va rebre l'atenció mèdica i afectiva necessària per incorporar-se en perfecte estat al grup d'animals del Zoo.

 

Maria Gràcia i Floquet de Neu

 

Floquet de Neu alimentat per Maria Gràcia

 


El Dr. Roman Luera amb els goril·lesFloquet a les seves instal.lacions al Zoo / La dieta preferida de Floquet al Zoo eres les fruites i verdures


 

Floquet ha estat un dels animals més visitats al Zoo de Barcelona. Sempre ha tingut un comportament especial respecte a altres goril·les i ximpanzés : més net i pulit que la resta, s'estimava més menjar sol o amb els cuidadors i s'ha mostrat força recel·lós quant a les seves relacions sexuals.

Per a ampliar aquesta informació podeu consultar la web del Zoo de Barcelona.

 

 

Intents per aconseguir descendència albina. Genealogia

Floquet de neu ha tingut una família molt nombrosa: 21 fills, dels quals, només en viuen 6 amb les seves respectives descendències. Cap dels fills ha sortit albí, ni tan sols parcialment.Perquè Floquet hagués tingut un fill albí, hagués estat necessari que la seva parella fos portadora del gen de l'albinisme. Tot i així, el fill també podria haver sortit negre. De fet, es va intentar que Floquet tingués descendència amb una de les seves filles ja que hi havia un 50% de probabilitats, però ell sempre va rebutjar-la. L'encreuament entre els fills d'en Floquet tenia un 25% de probabilitats però sempre han sortit goril·les negres.

Per fer-vos una idea de les parelles i part dels descendents d'en Floquet veieu aquest Esquema.

 

Floquet expressa la seva afinitat amb un ninot albí

 

 

Dos dels néts d'en Floquet

 

Floquet amb un dels seus néts

 

Malaltia i mort

En Floquet de neu mor el dia 24 de novembre de 2003 a les 6,40 hores a causa d'un càncer de pell, després de què l'equip veterinari del Zoo de Barcelona li apliqués l'eutanàsia per evitar-li l'agonia final.

L'animal havia estat sotmès a tres intervencions en els últims anys per extirpar-li un tumor però no s'ha pogut evitar que es seguís reproduïnt.S'ha valorat més la qualitat dels seus últims dies de vida i la seva dignitat que no pas sotmetre´l a més operacions quirúrgiques que allargarien relativament la seva existència.

El cos de Floquet es dóna a la ciència per a estudis genètics i cerebrals.

Com a homenatge a en Floquet, s'editarà un CD amb dibuixos fets per nens i es crearà l'Arxiu Floquet de neu que inclourà una bona recopilació de documents, fotografies i pel·lícules.A més a més, s'ha previst de conocar un premi per als treballs de recerca de batxillerat i una beca amb el seu nom per a l'estudi de goril·les.

Finalment, s'inaugurarà una escultura en commemoració de l'arribada de Floquet a Barcelona.

 

L'equip del Zoo de Barcelona intervé en Floquet al 1996

Floquet amb una forta ferida al pit dret a causa del càncer de pell

Torna a l'inici

 

Premsa

Ressó nacional i internacional

EL MUNDO (21/09/03)
EL MUNDO (24/11/03)
EL MUNDO (25/11/03)
LA VANGUARDIA (12/12/03)
TERRA (25/11/03)
BBC Español (24/11/03)
EUROPA PRESS (24/11/03)
TN:Telenotícies.com (25/11/03)
LA MALLA.NET (14/09/03)
ANNA BOYÉ ( Reportatges gràfics)
BIOMEDIA [Noticias] (08/11/00)
Post-Gazzette.com (25/11/03)
IHT: International Herald Tribune (25/11/03)
Italia-Salute (25/11/03)
Novascop News (24/11/03)
Clarín.com (16/09/03)
CNN.com (24/11/03)
Gorilla-haven.com (19/08/01)
ANANOVA (20/09/03)
Le Monde (18/11/03)


Recursos a Internet

Els Goril·les a Internet

NetVet
Primates:
Lemurs, Monkeys, Orangutans, Gorillas, Bonobos, Chimpanzees
Primates Online
D. Formenti's links: PRIMATOLOGY

Els Goril·les
Primates: the taxonomy and general Characteristics of Prosimians, Monkeys, Apes, and Humans
Projecte Gran Simi


Albinisme a Internet

On-line Medical Dictionary (Dept. of Medical Oncology- University of Newcastle upon Tyne)
Medical Dictionary Online: a free online medical dictionary

Online biology Dictionary
Wikipedia, the free encyclopedia
Albinism in Popular Culture
Albinismo: información general
Medline Plus

Torna a l'inici

 

Associacions sobre primats i albinisme

 

Primate Society of Great Britain

The Primate Society of Great Britain va ser fundada l'any 1967 per promoure la recerca en l'àmbit de la primatologia: gestió, conservació i biologia. És una associació molt coneguda al món científic per promoure campanyes de sensibilització envers la situació dels primates en llibertat.

ASP: American Society of Primatologists

The American Society of Primatologists és una associació científica i educativa que té com a objectiu l'estudi dels primates no humans i facilitar l'intercanvi d'informació sobre ells.

International Primatological Society

The International Primatological Society va ser creada amb la missió de donar suport a totes les àrees de la recerca científica en primatologia, facilitar la cooperació entre científics de diferents països i promoyre la conervació de totes les espècies de primates.

European Federation for Primatology

The EFP fou fundada el 1993. Aplega diferents associacions primatològiques d'arreu d'Europa i dóna suport a aquelles zones que no disposen d'associacions pròpies.

Primate Info Net
Wisconsin Primate Research Center
National Primate Research Centers Program
University of Wisconsin-Madison

Primate Info Net és un lloc web per gent interessada en el món de la primatologia. The Wisconsin Primate Research Center (WPRC) és l'encarregat de mantenir actualitzats els recursos disponibles a aquesta pàgina web en col·laboració amb la biblioteca de la Universitat de Wisconsin.

A.P.I.: Associazione Primatologica Italiana

L' Associazione Primatologica Italiana va ser fundada l'any 1982 a Roma.Un dels seus principals objectius és lluitar per la continuació de moltes espècies de primates no humans en perill d'extinció.

Asociación Primatológica Española

La Asociación Primatológica Española es una entidad de caracter no lucrativo fundada en 1993 con el fin de fomentar la investigación científica de los primates, promover su conservación, impulsar la divulgación de los conocimientos acumulados en las diversas áreas de la Primatología, facilitar la cooperación entre los científicos que trabajan con primates y establecer vínculos con asociaciones nacionales e internacionales que persiguen fines similares.

Duke University Primate Center

La missió de Duke University Primate Center és la de promoure la recerca en els àmbits de la fisiologia, comportament i anatomia dels primates.Destaca la seva labor i esforç de conservació del medi animal i vegetal a Madagascar.

The National Organization for Albinism and Hypopigmentation

NOAH és una organització que aplega famílies afectades per l'albinisme.Aquesta associació no proveeix consultes professionals, diagnòstics ni tractaments però sí ofereix el suport i l'experiència a totes aquelles persones que ho necessitin.

International Albinism Center at the University of Minnesota

International Albinism Center at the University of Minnesota aplega investigadors interessats en la recerca de l'albinisme en humans.Aquest grup d'investigadors és multidisciplinari, ja que inclou experts en diferents àmbits com: la genètica, la biologia molecular, la dermatologia, la oftalmologia i la bioquímica.L'objectiu final és averiguar les causes i efectes de l'albinisme i altres formes de manca de pigmentació en humans. Disposen d'un bon grapat de publicacions pròpies relacionades amb la temàtica.


Llistes de discussió i newsgroups sobre primats i albinisme

Primate Enrichment Forum (PEF)
Primate Enrichment Forum (Yahoo)
Primate-Science
Alloprimate

AskPrimate (Wisconsin Regional Primate Research Center,Library and Information Service)

LUCY´S CHOICE PRIMATE LINKS
Albinism discussion
[gecko] Albinism
NOAH's Albinism On-line Community

Torna a l'inici

 

Bases de dades

Bases de dades sobre Primats

PrimateLit (1940- )
Current Primate reference
Books received

La base de dades és un projecte de col·laboració entre el Wisconsin Primate Research Center , el Washington National Primate Research Center i la University of Wisconsin-Madison Libraries.

Inclou tot tipus de publicacions (articles, llibres, abstracts, tesis, informes tècnics, capítols de llibres, etc..) especialitzades en ciències veterinàries, genètica, taxonomia, farmacologia, reproducció, ecologia, etc..).

Hi ha dues maneres de cercar a aquesta bases de dades:

PrimateLit : Cerca a la base de dades des de 1940 fins l'actualitat.Es pot cercar per autor, títol, paraula clau, any de publicació, títol de revista, categoria taxonòmica i lloc geogràfic.
Current Primate Reference : Les cerques es limiten als últims 6 mesos. Es pot cercar per categoria taxonòmica, nom comú o seleccionar les matèries que apareixen llistades per veure la literatura científica més recent sobre la temàtica escollida.

Books received és un índex dels llibres sobre primates rebuts recentment, que s'inclouen dins la base de dades PrimateLit i es fa difusió al fòrum Primate-Science.

 

IPBIR - Integrated Primate Biomaterials and Information Resource

L'objectiu de la IPBIR - Integrated Primate Biomaterials and Information Resource, és recopilar, calificar i distribuïr mostres mitjançant l'anàlisi de l'ADN d'origen conegut acompanyades d'informació demogràfica, geogràfica i conductual amb la idea d'estimular i facilitar la recerca en l'àmbit de la genètica primatològica.

IPBIR ofereix una cerca estructurada i guiada a través de les 3 categories:

Biomaterials Currently Available. Ofereix dos tipus d'informació: "Great Ape Panel" i "Phylogenetic Footprinting".
Taxonomy Browser. Es tracta d'una base de dades de categories taxonòmiques (famíilies, espècies, gèneres...)
Wild Born Sample Browser. Es tracta d'una base de dades geogràfica que agrupa les mostres genètiques per zones d'origen.

Totes tres categories ofereixen links a les bases de dades: NCBI (National Center for Biotechnology Information) i a ITIS (Interagency Taxonomic Information System).

 

Environmental Enrichment for Primates
Annotated Database on Environmental Enrichment and Refinement of Husbandry for Nonhuman Primates

A través d'aquesta base de dades es pretèn promoure una millora en la qualitat de vida dels primates no humans (activitats adequades, entorn estimulant, i un tracte apropiat).

La base de dades permet fer cerques per paraula clau (entrant directament un terme a "query" o fent servir la llista alfabètica disponible amb la opció "Browse the index"), per índex d'autor, títol, etc... també es poden visualitzar articles a full text si es selecciona aquesta opció al desplegable "index".

 

PubMed - National Library of Medicine

PubMed és un servei de la National Library of Medicine que inclou més de 14 milions de citacions d'articles biomèdics des de la dècada dels 50´s. Aquestes citacions provenen de MEDLINE i d'altres revistes científiques.PubMed inclou enllaços al full text de molts articles i altres recursos web.Podeu fer cerques per autor, títol de revistes, i fer servir la opció de "Preview/Index" per fer cerques avançades amb operadors booleans.

Pot passar que els resultats de la nostra cerca continguin articles que s'adequen més que altres a allò que estem buscant. La opció " Related Articles, Links" (que es troba a la part dreta de cada article), permet enllaçar amb altres articles semblants. Aquest és un exemple:

La cerca "Albinsim and gorilla" produeix 3 resultats. D'aquests tres, m'interessa més el primer i faig servir la opció "Related Articles, Links". El resultat és de 388 articles relacionats amb el que m'interessa.És una manera de reconduïr les nostres cerques.

 

HighWire (Gorillas highwire)

HighWire Press és una mena de dipòsit-arxiu d'articles sobre ciències de la vida a text complet a nivell mundial i d'accés lliure.Compta amb importants títols de revistes com: "Journal of Biological Chemistry (JBC)", "Science Magazine", the "New England Journal of Medicine", etc... HighWire s'ha conevrtit en un dels recursos més destacats per la cerca d'informació científica a la web.

HighWire permet fer tres tipus de cerca:

"Quick search": es pot cercar per autor o paraula clau. També permet cercar un volum concret d'una revista, especificant , l'any i les pàgines amb les opcions: "HighWire-hosted journals" i "HighWire-hosted journals + Medline".

"Browse articles": es poden cercar articles a través de 4 grups temàtics establerts.També es pot fer servir una cerca més gràfica amb la opció "Topic Map".

"Browse HighWire-hosted journals": permet cercar títols de revistes alfabèticament o per matèria (topic).

Exemples de cerques per: "Gorilla" / "Albinism".

Torna a l'inici

 

Llibres, revistes i articles

 Llibres sobre primats i albinisme a AMAZON

AMAZON.COM

Primates
Albinism
Primates and Albinism

AMAZON.CO.UK

Primates
Albinism

AMAZON.FR

Primates
Albinisme

ISBN.NU ( ISBN.NU permet comparar els preus de llibres disponibles i esgotats entre 14 llibreries online).

Primates
Albinism
PSGB (Primate Society of Great Britain Book Reviews)

LISTMANIA! (Llistes de llibres recomanats a AMAZON.COM)

Listmania! primates by bigkatfish, gibbons
Listmania! Books about monkeys by lilbennett, An Undercover Monkey
Listmania! greatest apes by janelw, primate
Listmania! Talking with non-human primates by Mark Mills, philosophy student

ISBN (International Standard Bibliographic Number)

Agencia española del ISBN


Torna a l'inici

 

 Llibres sobre primats a les biblioteques catalanes

Catàleg de la UAB

Cerca per matèria

"Primats"
"Goril·la"

"Ximpanzés"
"Floquet de neu (Goril·la)"

CCUC: Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya

Cerca per matèria

"Primats"
"Goril·la i Goril·les"
"Ximpanzé pigmeu i Ximpanzés"
"Floquet de neu (Goril·la)"

Podeu trobar més informació accedint a altres catàlegs de l'àmbit català i espanyol i ampliar les vostres cerques a través de la pàgina web: https://www.bib.uab.cat/catalegs.htm.

 

Llibres "de" i "sobre" Jordi Sabater Pi

Catàleg de la UAB

Jordi Sabater Pi com a Autor i com a Matèria.

CCUC: Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya

Jordi Sabater Pi com a Autor i com a Matèria.

 

Revistes sobre primats

African primates - Al CCUC
American journal of primatology - Al CCUC 
Behavior of nonhuman primates : Modern research trends - Al CCUC / A la UAB
Boletín de la Asociación Primatológica - Al CCUC
Current Primate References - Al CCUC / A la UAB
Folia primatologica - Al CCUC / A la UAB
International Journal of Primatology - Al CCUC / A la UAB
Journal of Medical Primatology- Al CCUC / A la UAB
Laboratory Primate Newsletter - A la UAB
Neotropical Primates: a newsletter of Neotropical Section of the IUCN/SSC Primate Specialist
News : International Primate Protection League - Al CCUC
Group- Al CCUC
Primate Conservation: the newsletter and journal of the IUCN/SSC Primate Specialist Group - Al CCUC
Primate Report - http://www.dpz.gwdg.de/infra/PRIMREP.HTM
Primates: a journal of primatology - Al CCUC
Primates in Medicine - Al CCUC / A la UAB
SFDP : Le Bulletin de la Société Francophone de Primatologie - http://www-sfdp.u-strasbg.fr/
Yerkes Newsletter - Al CCUC

 

Tesis sobre primats

TESEO
Cerca per "Primates" / "Gorila"

TDX
Cerca per "Primates"

MIT Theses
Cerca per "Primates"

ProQuest Digital Dissertations
Cerca per "Primates" / "Gorilla"

Système Universitaire de Documentation (SUDOC)
Cerca per "Primates" / "Gorilla"

Torna a l'inici

 

Articles sobre primats i albinisme

 

Call, Josep. "Estudio Socio-espacial de las relaciones de afinidad en un grupo de gorilas (Gorilla, Gorilla, Gorilla) cautivos". En: Estudios de Psicología, V. 38 (1989), p. 31-39.
Disponible a la UAB

De Dalmau, A. ; Daussa, J. ; Josa A. ; Pibernat, A. Rossell M. ; Sabater Pi, J. "Study of communication in a chimpanzee". en : En : Zoo Revista del Parque Zoológico de Barcelona, V. 35 (1981), p. 15-17.
Disponible a la UAB

Ding, B.; Ryder, O. A.; Wang, X. x.; Bai, S. C.; Zhou, S. Q.; Zhang, Y. p. "Molecular basis of albinism in the rhesus monkey". En : Mutation Research, V. 449 (2000).
Accés al text complet

Ding B, Zhang YP, Ryder OA.
"[The relationship among human, gorilla, chimpanzee and orangutan]",
Yi Chuan Xue Bao. 1999;26(6):604-9. Chinese.
Accès a l'abstract

Gonzalez-Kirchner, J.P.; Ruiz, L.; Garcia, C.; Sainz de la Maza, M. "Efectos del aislamiento sobre pequeñas poblaciones insulares de primates no humanos". En: Biología de poblaciones humanas : problemas metodológicos e interpretación ecológica. Actas del VII Congreso de la sociedad española de antropología biológica, Universidad Autónoma de Madrid. Servicio de Publicaciones, 1994, p. 372-381.

Hacia, J.G. "Genome of the apes". En: Trends in Genetics, V. 17, n. 11 (2001).
Disponible a la UAB

Hill WC, Sabater Pi J.
"Notes on two anomalies in mandrills (Mandrillus sphinx Linn.)",
Folia Primatol (Basel). 1970;12(4):290-5. No abstract available.
Disponible al CCUC

Les Albinos : Des animaux solitaires et fragiles
http://www.chez.com/soniag/reportage/albinos.html

Lindquist, N. G.; Larsson, B. S.; Stjernschantz, J. "Increased Pigmentation of Iridial Melanocytes in Primates Induced by a Prostaglandin Analogue". En : Experimental Eye Research, V. 69, n.4 (1999), p. 431-436.
Accés al text complet

Martinez-Arias R, Comas D, Andres A, Abello MT, Domingo-Roura X, Bertranpetit J.
"The tyrosinase gene in gorillas and the albinism of 'Snowflake'",
Pigment Cell Res. 2000 Dec;13(6):467-70.
Accès al text complet

Oetting, W. S.; King, R. A. "Molecular Basis of Albinism: Mutations and Polymorphisms of Pigmentation Genes Associated With Albinism". En : Human Mutation, V. 13, n.2 (1999).
Accés al text complet

Perinat, Adolf. "Manipulación de objetos y comunicación en crias gorilas cautivas. Nuevos comentarios para un debate inacabable". En: Estudios de Psicología, V. 45 (1991), p. 49-59.
Disponible a la UAB

Sabater Pi J.
"An albino lowland gorilla from Rio Muni, West Africa, and notes on its adaptation to captivity". En:
Folia Primatol (Basel). 1967;7(2):155-60. No abstract available.
Disponible al CCUC

Sabater Pi, Jordi. "Los Estudios de etología de primates en España". En: Política Científica, V. 14 (1988), p. 47-50.
Disponible a la UAB

Sabater Pi, Jordi. "Snowflake completes 15 years in the Barcelona Zoo". En : Zoo Revista del Parque Zoológico de Barcelona, V. 36 (1982), p. 15-18.
Disponible a la UAB

Vea, J. J ; Sabater-Pi, J. "Spontaneous Pointing Behaviour in the Wild Pygmy Chimpanzee (Pan paniscus)". En: Folia Primatologica, V. 69, n. 5 (1998), p. 289-290.
Disponible al CCUC

I altres articles publicats a la Revista del Parque Zoológico de Barcelona, disponible a la nostra biblioteca.

 

Recordeu que podeu consultar les anteriors exposicions bibliogràfiques realitzades per la Biblioteca de Veterinària.

  Torna a l'inici

 
 

 

 
© 2005 Servei de Biblioteques
Darrera actualització:
21-11-2005